fredag 9. desember 2011

10. desember



Mokhtar Barazesh: Den innbilte fristelse til lykke
Communicatio , 2010

    Sima tørket kinnene, som fremdeles var våte av tårer. Hun greide ikke å konsentrere seg om eksamensoppgavene, visste ikke svarene. En paraply av frykt og uro slo seg ut over ansiktet hennes, la det i skygge. De ellers så vellystige øynene glødet ikke lenger. (s. 14)

Sitatet er hentet fra den første novellen “Den grønne druen” om en ung jentes verden som endrer seg dramatisk etter at hun blir avslørt med et brev på skolen. Hun har hatt en guttevenn og i Iran blir ikke dette sett på med blide øyne. En novelle som griper og ryster leseren langt ned i fortvilelsen og sinne av uforståelighet.

Fire noveller med utgangspunkt i Iran. Vi møter et liv under et regime som er langt fra slik vi har det i Norge med ukjente farer. En ung jentes ulovlige vennskap, en sønns drøm om at faren skal få se sitt hjemland, en ung gutts jakt på lykke i et strengt land og en mann som ikke klarer overgangen til et nytt land (Norge).

Novellesamlingen Den innbilte fristelse til lykke av Mokhtar Barazesh forteller om fortvilelsen som rår under det brutale prestestyret i Iran. Om drømmer og håp som knuses av den brutale undertrykkingen. Barazesh har bodd i Norge siden 2001, men kommer fra Iran.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar