mandag 12. desember 2011

13. desember


Lydia Davis: Det hun visste : utvalgte fortellinger
Gyldendal Damm, 2011

Innledning
En stolthetens, lidenskapens og arbeidets kvinne, som var en aktør i sin tid fordi hun hadde sine evners ambisjoner og sine ambisjoners evner, til syvende og sist også en aktør i vår, ettersom det finnes en direkte forbindelse mellom Marie og atomkraften.
    Dessuten døde hun av den.
(s. 27)

Sitatet er fra novellen “Marie Curie, slik en hederskvinne” om Marie Curie og hennes liv. Novellen er delt inn i små kapitler som gjør lesningen lett. En rivende godt skrevet om en spesiell dame som har fått to nobelpriser, en i fysikk (med ektemannen) og en i kjemi.

Dette er en omfattende samling med 45 fortellinger i forskjellig størrelse. Her har det korteste med en setning til underkant av 30 sider. Det er hovedsakelig dagligdagse hendelser og ting som beskrives. Fra en kvinne som ser seg som en gammel mann, en professor som drømmer om å gifte seg med en cowboy og om å se seg selv gjennom venners øyne. Til hvilke prioriteringer man gjør når man har fått barn, om å være egoistisk nok til å ikke bry seg om det gale barna gjør og om kvinnen som gleder seg til å bli en gammel dame, for da kan hun kle seg som hun vil og gå med de rareste hatter.

Novellesamlingen Det hun visste av Lydia Davis er den første boken av forfatteren på norsk og er et utvalgt av hennes mangeårige forfatterskap. Her er det mye å velge mellom og alt er skrevet på en lavmælt, stille måte om ofte helt ordinære ting. Fordi mange av fortellingene er svært korte, passer denne boken inn i en hektisk hverdag. Et pust i bakken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar