tirsdag 20. desember 2011

21. desember


Jan Grue: Alt under kontroll
Gyldendal, 2010

Mannen var naken som et nyfødt barn og død som en sild, og han lå utstrakt på det iskalde steingulvet med de slappe lemmene strakt ut i fire himmelretninger, som om han var et menneskelig kompass som hadde blitt arrangert med henblikk på en anatomiforelesning. På skrå langs den bleke, hårløse brystkassen hans løp et langt diagonalt sår. Det var rundt tre tommer bredt, men hadde avgitt minimalt med blod, ettersom sårkantene var svidd kullsvarte. (s. 69)

Sitatet er hentet fra novellen “Imperiet slår tilbake” om en kurators død som utløser en jakt på sannheten bak mordet. En humoristisk historie som henter inspirasjon fra Star Wars og Da Vinci-koden.

Dette er en samling med 12 noveller om en annerledes verden. Jakten på andre versjoner av filmen Casablanca. En manns ønske om å gjøre Oslo om til en kanaløy. Angell er på en noe farlig manusinnhøsting hos en krimforfatter. Han får en kyborg til nabo over og engasjerer seg etter hvert i hans ve og vel.

Novellesamlingen Alt under kontroll er Jan Grues debutbok. Dette er en forfriskende og kreativ bok som kanskje får leseren til å se på enkelte ting med helt nye øyne. Med et svært elegant språk gir Grue oss en herlig blanding av spennende, finurlige historier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar