torsdag 22. desember 2011

23. desember


Jan Grue: Ubestemt tid
Gyldendal, 2011

Dette stedet, denne tiden, er kald og uvennlig. Da jeg først våknet her og nå, før jeg forsto at jeg ikke lenger var hjemme, men på et sted som ikke burde eksistere, ble jeg overveldet av det planløse og det kaotiske, av fremmede syn og lyder. En verden av stein og metall, men anlagt uten en styrende hånd, fylt av vrakgods og drivgods som fra et kosmisk skipbrudd. (s. 14-15)

Sitatet er tatt fra bokas andre novelle “Babel” om en mann som brått blir tatt fra sin tid og slengt inn i en fremtid han synes er kald og ugjestmild. En historie om å føle at man er på feil sted og i feil tid.

Denne samlingen består av 12 noveller som handler om tid, gjerne tid sammenblandet eller tid som forsvinner. Om forskningssubjektet “Olaf” som blir revet ut av sin historiske tid og inn i et forskningslaboratorium. Om et geni som er besatt av tid og om tidsreisende revisorer som blir sendt tilbake i tid for å oppmuntre utvikling. Om fire udødelige venner som møtes jevnlig for å spille kort.

Novellesamlingen Ubestemt tid er Jan Grues andre bok. Samlingen er en humoristisk, alvorlig og ettertenksom blanding av noveller om tid. Forsiden er ikke akkurat av de mest fargerike, men bak et kjedelig ytre skjuler det seg mange skatter. Spennende noveller som leker med tiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar