torsdag 8. desember 2011

9. desember



Daniyal Mueenuddin: Andre rom, andre undere
Gyldendal, 2011

[…] Faren hennes ble heroinslave og døde av misbruket, moren solgte seg til menn for penger og tjenester, og Saleema selv ble gledespike for sønnen til en mindre grunneier da hun var fjorten år. Så dukket det opp en beiler som spradet rundt i landsbyen på ferie fra jobben sin i byen, og han tok henne med til Lahore. (s. 28)

Sitatet er hentet fra den andre novellen “Saleema” om en kvinne som desperat griper etter muligheter for et bedre liv. Hun er en kjemper som håper på lykken. En vond historie om jakten på et bedre liv.

Disse 8 novellene kretser rundt Harounislekten, hovedsakelig i Pakistan. Enten med en av slektsmedlemmene som hovedperson eller en som jobber for en av Harouniene. Jakten på et bedre liv, trygghet og kjærligheten er gjennomgangstemaer. Fra lurendreiere som ønsker å presse alle sjanser ut av sine forbindelser, til jakten på kjærligheten. Noen utnytter personer på det groveste for å komme høyere opp på rangstigen, men det er ikke alltid det går så bra.

Novellesamlingen Andre rom, andre undere av Daniyal Mueenuddin handler om håp, drømmer og utnyttelse av muligheter. Novellene har et godt, krydret språk satt i en noe mer eksotisk verden for oss vestlige. Spennende historier om velkjente temaer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar