lørdag 17. desember 2011

18. desember


Ida Zachariassen Sagberg: Snart er det oss
Bokvennen, 2011

Synne har akkurat klart å komme seg opp på den store søppelboksen. Hun står ustødig på det glatte underlaget. Når hun strekker seg framover, kan hun så vidt nå det trekanta trafikkskiltet med tuppen av den røde sprittusjen. Det er et fareskilt, men det er tomt i midten. Hun ser seg rundt; det er ingen biler i krysset. Likevel har hun en høyfrekvent lyd i øra som minner om bremselyder. Hele systemet venter på et smell. (s. 103)

Sitatet er hentet fra novellen “Forkjørsrett” om Synne som prøver å advare folk mot noe, men ender opp på sykehuset. En smule humoristisk og sår historie om å bli såret og om håp.

Denne samlinga består av 11 noveller om mellommenneskelige forhold, om folk som ikke alltid har det så enkelt med seg selv. Om hun som har ansvar for barna og kransen til barnas mors begravelse, men som ikke har tid til å sørge selv. Om han som er sjalu på damas tidligere menn og vil vite alt om dem i detaljer, spesielt sexlivet. Om hun som er livredd brann og besatt av å slå av alt og alle stikkontakter skal være ute hver gang hun forlater huset.

Novellesamlingen Snart er det oss av Ida Zachariassen Sagberg er en god debutbok med relativt korte noveller. Novellene spenner over det litt triste, det litt såre, hvor distanse og nærhet er gjennomgående. Gode, språksikre noveller som setter igang følelsene hos leseren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar